Vevőközpontú marketing

Parkolóőr vagy passzoló orr?

Avagy a megfelelő szakember kiválasztásának dilemmája

2019. február 11. - informedia
Egy Pestre tartó vonatról szedték le azt a 8 általánost végzett olasz parkolóőrt, aki plasztikai sebésznek adta ki magát Romániában. És műtéteket is végzett!
36628994_2202878543276470_5510721096950743040_n.jpg

Kép: Matty Mode Facebook oldala

Ez a hír önmagában is megérne egy külön posztot, de inkább kapcsoljuk össze a jó szakember választásának örök dilemmájával. Az a tény, hogy egy egész kórházi, egészségügyi rendszert át tudott verni egy alap képzettséggel rendelkező parkolóőr, azt “bizonyítja”, hogy rendkívüli módon ki vagyunk szolgáltatva a megvezethetőségnek.

Ha egy képzetlen csaló szélhámos át tudja verni egy magánkórház dolgozóit, akik pedig szakembernek számítanak azon a területen, akkor hogyan várhatjuk el mi magunktól, hogy jó szakembert válasszunk egy olyan szektorban, amelyben laikusok vagyunk?

adobestock_99179243.jpeg

Marketing-kommunikációs blog lévén - példának okáért - hogyan válasszunk jó marketing-szakértőt? Vagy éppen autószerelőt, festőt, kőművest vagy fogorvost?

Mert hogyan is lennél képes igazán jó szakembert választani egy olyan területen, ahol te amatőr vagy? Honnan tudhatod, hogy mit kell kérned, mit kell kérdezned, mit kell elvárnod egy olyan feladatnál, amely számtalan szakmai buktatót rejthet magában?

Erről a problémáról szól a Dunning-Kruger hatás

Angolosok előnyben!

A lényege röviden az, hogy nagyon sokan képtelenek belátni hozzá nem értésüket, mivel nem tudnak különbséget tenni hozzáértő és hozzá nem értő között. Sokszor az amatőrök biztosabbnak érzik magukat a szakértőknél és ezáltal rendre rosszul választanak.

A Dunning–Kruger-hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.

Saját vakságuk miatt rossz embert, rossz céget választanak, mert túlzottan is elhiszik magukról, hogy értenek hozzá, mivel

  • hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
  • nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
  • nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá.

Ez a hatás egyféle vakfoltként jelenik meg a döntéshozatal folyamatában és végül rosszul választanak.

Pedig, “csak” annyit kellene tenniük, hogy

  • alaposan utánajárnak az adott területnek (egy két óra utánaolvasás csodákra képes),
  • utánanéznek az embereknek, cégeknek, hogy mennyire átláthatók,
  • személyes és leinformálható referenciát kérnek és le is ellenőrzik azokat,
  • előre tisztázzák közösen, hogy mi fog történni, mit kapnak a pénzükért,
  • részletes, kötbéres szerződést kötnek.

Ha a fenti felsorolás nagy részét megtennék, kikerülnének a Dunning-Kruger hatás csapdájából. Parkolóőrünk esetében például nem fogadnák el azt a kamu magyarázatot a papírok hiányára, hogy emberünk ugyan a Johns Hopkins Orvosi Egyetemen végezte a tanulmányait és természetesen rendelkezik az orvosi kamara és a román egészségügyi minisztérium engedélyével, de azt a kamara leterheltsége miatt még nem tudták kiállítani számára.

+1 javaslat

Minél több, részletes és hasznos információt adunk a leendő vevőinknek magunkról, a szolgáltatás részleteiről, a szolgáltatás hatásairól, a várható eredményekről és arról a boldogságról, amit közös együttműködés után fog érezni, annál jobban fog vonzódni hozzánk.

 

Forrás:

https://444.hu/2019/02/06/egy-pestre-tarto-vonatrol-szedtek-le-a-8-altalanost-vegzett-olasz-parkoloort-aki-plasztikai-sebesznek-adta-ki-magat-romaniaban

https://index.hu/kulfold/2019/02/06/matteo_politi_matthew_mode_roman_alorvos_plasztikai_sebesz/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger-hat%C3%A1s

A bejegyzés trackback címe:

https://vevokozpontumarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr8014614754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.12. 07:12:00

minket? ez nem a bezzegromaniaban tortent?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.02.12. 07:12:24

Határozott fellépéssel minden elérhető.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.12. 08:59:14

Valamiről sokan megfeledkeznek: Mitől is bukott le az álsebész? Mert bizonyára sorozatban végzett hibátlan műtéteket, különben rögtön az elsőnél lebukott volna - de nem bukott le.

Beer Monster 2019.02.12. 10:40:20

A megfelelő panelekkel és fellépéssel egy tolvajból lehet miniszterelnök. A sebész parkolóőr kispályás.

midnightcoder2 2019.02.12. 12:20:05

@Beer Monster: Szegény Fletót, csak azért mert szorgos munkával összeszedett egymilliárdot (és még ki tudja mennyit) még nem kellene tolvajozni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.12. 12:39:13

@midnightcoder2:

Gurcsány nem tolvaj, hanem hithű, igazi szocialista, aki példát mutatott a lakosságnak, főleg a szegényeknek, hogyan kell meggazdagodni. Arról már nem ő tehet, hogy a többiek nem követték a példáját.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.02.12. 13:24:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha nem is hibátlanokat, de nem lett belőle műhibaper.

De azon bukott le, hogy a kesztyűt sem jól vette fel.

Sokkal fontosabb kérdés az, hogyha vannak olyan feladatok, amiket jelenleg orvos végez, de kellő biztonsággal betanított munkásként egy parkolóőr is tudná végezni, és az hivatalosan kaphatna jobb betanítást is, akkor vajon minden ilyen feladatra orvos kell-e. Ha nem, akkor akár az orvosk egy része tehermentesíthető, és könnyebben jut orvos olyan betegnek, akinek valóban biztosan orvosi szintű tudásra van szüksége.

Beer Monster 2019.02.12. 14:33:03

@Válasszunk: Ezt te sem gondoltad át. Amikor az orvosnak sok a feladata, azt mondja az asszisztensnek, "most ne segíts, arra nincs idő". Hogyan akarsz ilyen emberekkel szakirányú ismereteket igénylő munkát elvégeztetni?

Persze a műtéted előtt megbeszélheted, hogy melyik orvost kellene inkább átküldeni az SZTK-ba, hogy ott rövidebb legyen a sor.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.02.12. 14:39:24

@Beer Monster: Azon túl, hogy minden jelenlegi és potenciális asszisztenst általánosítva gyalázol a kommentedben, ami eleve hülyeség és butaság, azt állítod nincsen olyan feladat amit át lehetne adni.

Mondok egyet: Ha nincs új panasz, nincs szükség felülvizsgálatra, akkor az ismétlődő receptkiadás, a meglévő orvosi reendelkezés alapján, akár automatizálható is lenne.

Éva Lonkay 2019.02.12. 15:21:09

"Ilyen könnyű megvezetni minket?". Kis hülye blogger! Mi az, hogy minket? Ez nem Romániában történt?

efi 2019.02.12. 16:13:18

Nálunk sem jobb a helyzet.
De addig mit is várunk, amíg aláírást kérünk papírokra, de nincs mivel összehasonlítanunk, sorszámokat nyomunk diplomákra és szinte mindenre, de senki nem kérdez rá (előre) a kiállító intézetnél a bemutatott sorszámra, fényképes céges logós kitűzőt írunk elő a kiszálló szerelőknek, de bárki tud magának nyomtatni olyat ?

szanalmas 2019.02.12. 17:10:56

"alaposan utánajárnak az adott területnek (egy két óra utánaolvasás csodákra képes)"

Vagy pont még jobban erősíti a "nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá" tételt, de így már ismernek pár szót a szakmai szlengből. Belőlük szokott lenni a próbálkozó, aki tetézi a bajt, vagy a dilettáns hülye, aki fitogtatja a látszattudását a hozzáértő előtt.
Szóval ezt a pontot szerintm csak óvatosan (leginkább ne) javasold laikusnak léccike.

szanalmas 2019.02.12. 17:31:58

Egyébként laikusnak, autószerelő választásra van egy tippem. Olyan szervizt keressen, ahol van zártláncú műszaki vizsgáztatás, a szokásos átveréseken kívül itt tévedhet legkevésbé, már ha tényleg senki ismerőse nem tud javasolni neki megbízható, ismert szerelőt, szervizt.

lenörd hofstadter 2019.02.12. 18:44:08

"Az a tény, hogy egy egész kórházi, egészségügyi rendszert át tudott verni egy alap képzettséggel rendelkező parkolóőr, "

Most őszintén, miért csodálkozol ezen?
Nem nagyon olvasgattam utána ennek a hírnek, de már az első cikkből is megmaradt, hogy a faszinger azon bukott meg, hogy nem tudta a valódi technikákat amiket az orvosok megtanulnak, itt speciel a bemosakodás utáni viselkedést. Borult.

Indulj ki a saját példádból, történeteket firkálsz, láthatóan megfelelő háttérismeret, utánaolvasás nélkül, semmivel nem vagy jobb mint a parkolóőr, a tájékoztatás területén pontosan ugyanazon a szinten állsz.

Ez egy ilyen világ, a fajtád hazugsággal, félrevezetéssel, tudatlansággal bárhol tud érvényesülni.

szanalmas 2019.02.12. 20:02:51

A faszi a hírek szerint több mint 1 évig volt Romániában több kórházban, és elvileg műtéteket is csinált, előtte meg Olaszországban kardiológust is játszott, amiért el is ítélték.
Amúgy a fenti történet a poszt bevezetője volt (aminek az esetlegessége irreleváns; bár eléggé bulváros), szóval a romániázós, és értetlenkedő funkcionális analfabéták, akiknek bonyolult a poszt maga, azok minden bizonnyal még parkolóőrnek is hülyék. Ök próbálkozzanak inkább a Gőgös Gúnár Gedeon című szintjüknek megfelelő (bár erre nem esküszöm meg) kiadványból megpróbálva eljutni az értő olvasás környékére, ami nem biztos, hogy sikerülni fog. Pedig nekik szól a poszt!

Beer Monster 2019.02.12. 22:13:52

@Válasszunk: Általánosítás meg gyalázkodás? Ebben a stílusban nincsen értelme, szerintem ne beszélgessünk.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.02.12. 22:18:12

@Beer Monster: Való igaz. Te minden asszisztensre, minden elérhető emberre általánosítasz, a becsületükbe gázolsz. Ez olyan stílus, amiben nincs értelme beszélgetni.

De mertem remélni, hogy a hasonló hibát felismerve képes vagy azon változtatni, mert az anekdota alapján mindenkit megvádoló bunkóság elengedése nem nagy elvárás. Te úgy látszik úgy döntöttél, téged különb szarból gyúrtak ide a világra, mintsem, hogy a pórnép igaz kritikáit kelljen viselni, ők meg csak olyanok, akikkel szemben te valótlan vádakat tehetsz mindenkire.

Meg merném jegyezni, hogy az utóbbi olyan ember benyomását kelti, akivel semmilyen stílusban, semmiről nincs értelme beszélgetni. Viszlát!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.02.12. 22:37:45

@szanalmas: Már bocsánat, de a romániázás relevanciáját nem értve két opció merülhet fel egy emberben. Az, hogy az biztos nem releváns, vagy az, hogy felismerve a saját határait, eszébe jut, hogy lehet relevanciája a románozásnak, és megkérdezi mi az. És utána képes arról beszélgetni, vitatkozni, stb.

A postban nagy magabiztossággal előadott konklúzió a két viselkedés különbségéről szól. Ami azért érdekes, mert a post szerzője a maga marketinggel és kapcsolódó dolgokkal foglalkozó vállalkozását is promotálja a bloggal. Van egy üzenete, amit egy ahhoz illő történettel el lehet adni. Megkeresve a célközönséget és sok minden mást. Erről is szólna a marketing.

Emberünk nem vette észre a problémát. A vizsgált jelenség a nem hozzáértő döntéséről szól. De a kórházban hozzáértők döntöttek. Azaz a post kapcsán az éppen eladni kívánt üzenet és a történet köz ellentmondás kerül. Ha valaki ez alapján tájékozódik, döntést hoz, akkor nem biztos, hogy a post szerzője bizalmat épített.

De ez a törés azt is jelenti, hogy nem off sem a történetre alternatív magyarázatot adni és elmondani, hogyan vehették fel az álorvost, sem az eladni kívánt üzenetre alternatív és jobb példát hozni. Nos a románozás ezen a ponton tud kapcsolódni.

A döntési mechanizmusok hibái kapcsán viszont vannak a szerző által is leírt, jól kutatott hibák, és vannak a korrupcióból eredő hibák.

A korrupció kapcsán a hibák sorába beleillenek a kenőpénzes esetek, a közvetlen összeférhetetlenség a döntéshozatal során,, de éppen az olyan közvetetett probléma is, amikor az összeférhetetlenség csak a döntési pozícióba emelt alkalmatlan embert.

Amikor a hivatalok alapvető ellenőrzési eljárásokat mulasztanak el, például az orvosi pecsét kapcsán, akkor nem egy olyan döntési mechanizmusról van szó, ahol a saját tudásuk túl nagy szerepet kapna, de a fix protokoltól eltérésre rengeteg ponton jó magyarázat a korrupció.

Így a "bezzeg Romániában" kezdetű korrupcióellenes intézkedésekről szóló felkáiltások ellenpéldája lehet az, hogy itt is és számos más kirívó esetben is olyan jellegű, mértékű és veszélyességű korrupció gyanítható Romániában, ami itthon szerencsére elképzelhetetlen lenne. És ez az igaz Olaszországgal való összehasonlításban is.

A korrupció mértéke alapján való minősítés a korrupció egyes formáit önkényesen megválasztott súlyozás mentén veszi figyelembe. Hihetetlen meggyőződéssel beszélő aktivisták, vagy Sargentini szintű celebpolitikusok beszélnek. De a folyamatok kapcsán kockázatelemzésre, játékelméleti kérdések eldöntésére, az optimális döntési mechanizmushoz szükséges összefonódás és a valós összefonódás objektív összehasonlítására van szükség, és nem egy "mindenttudó aktivista" döntésére.

És itt a romániázás, a mindenttudó sargentinik és sorosok kapcsán is megfogalmazott tartalmi kritika egyszerre mutat rá arra, hogy a postban előadott történetre mi a valószínűleg jobb magyarázat, és arra is, hogy ez a valószínűleg jobb magyarázat hogyan kapcsolódik a post üzenetéhez.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.02.12. 22:42:16

@szanalmas: Az általad leírt szempont, hogy a gyors utánanézés megerősítheti a korábbi tévedést igaz. De a posttal az a baj, hogy azt sem ismerte fel, hogy az egészségügyi rendszer döntéshozói nem olyanok, akik 2 órát sem néztek utána a mindennapi feladataiknak. Azaz a post teljesen rossz alapállásból indult ki.

Viszont a megfelelő és a jó munkaerő, az akkor éppen megfelelő és ennyiben ideális partner, és az igazán jó partner (akit ott bevetni pazarlás lenne) közötti különbség egy fontos pont.

Nem mindegy, hogy a parkolóőrt egy JÓ orvossal tévesztették össze, vagy egy olyan pocsék orvossal, aki bár pocsék, de a hibáival együtt a várható rutinfeladokra alkalmas, és a jobb orvos sem érne el jobb eredményt az adott pozícióban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.02.12. 22:51:13

@szanalmas: Én a szervíz kapcsán azért megnézném azt, hogy van-e minőségbiztosítási tanúsítványa? Milyen visszajelzések vannak róla a közösségi médiában? Vállal-e a munkára jótállást? Mit ír a szavatossági feltételekről? Mennyi ideje aktív a cég? Alávetette-e magát a békéltető testületek határozatainak? Volt-e ezek előtt ügye?

De akár a munkatársak szakmai önéletrajza is érdekes olvasmány lehet. Részben azért, mert lehet következtetni belőle a cégnél való fluktuációra. De sok releváns tapasztalat felmerül.

A visszajelzések lehetősége, korrrekt megválaszolása, a szakemberek által is elismert szakmai blog léte, stb. befolyásoló tényező.